Paradigma - Argo-204

Welkom op dearbodienst.nl

Invloed op medewerkers met griep

De Flu is in de Flow

“De griep is de griep en daar doe je nu eenmaal niets aan, behalve goed uitzieken!” De adviseurs Arbeid en Gezondheid krijgen dit de afgelopen paar weken dagelijks te horen. Niet alleen van de medewerkers, maar ook tijdens de verzuim overleggen met de werkgevers. Is dit eigenlijk wel zo? ‘Griep’ wordt al snel geroepen, maar wat is nu echt griep en wat voor invloed heeft u hier wél op?

Griep of verkouden?

Als we kijken naar de definitie van griep:

  • Griep of influenza is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheidachtige ziekte wat met koorts worden getroffen, maar dan gaat het meestal om een veel voorkomend verkoudheidsvirus. Echte influenza leidt tot ernstiger symptomen en kan sterfte tot gevolg hebben.

Nu we dit weer even scherp op het netvlies hebben, weten we dat de meeste mensen met ‘griep’ geen griep hebben, maar een (hevige) verkoudheid al dan niet gepaard gaande met koorts. Koorts valt onder het ‘groene’ verzuim en het verzuim wordt ‘oranje’ als de koorts niet meer aanwezig is en dat betekent mogelijkheden!

Geen invloed? Gelukkig wel!

U kunt er echt niet altijd iets aan doen, maar laten we vooral kijken naar de invloed die u heeft als werkgever op uw medewerkers als het gaat om ‘griep’.

  • U kunt als werkgever de mogelijkheid geven om uw medewerkers te laten vaccineren. In de meeste zorginstellingen wordt dit gedaan.
  • Zorg voor goede hygiëne op de werkvloer. Schoonmaakdoekjes om tafels/ muis mee af te nemen. Papier om uw handen mee af te drogen op het toilet is een goede voorzorgsmaatregel.
  • Gezonde leefstijl helpt veel aandoeningen voorkomen. Uit oprechte belangstelling vragen hoe het gaat met een medewerker, kan al veel voorkomen. Heeft een medewerker behoefte aan advies gericht op een gezonde(re) leefstijl, laat een leefstijlcoach langskomen om hier een workshop over te geven. Dit geeft veel nieuwe inzichten en kan verzuim voorkomen. Vanuit zusterlabel getFIT kunnen hier trainingen voor worden gegeven.
  • Daarop aansluitend, hoe fit is uw medewerker? Iemand die voldoende beweegt, slaapt en gezond eet, heeft minder kans op verkoudheden/ griep. Een medisch onderzoek vanuit PDG Health Services is een mogelijkheid om te testen hoe fit uw medewerker is. Goed inzicht voor de medewerker en de leidinggevende, kan ten goede komen voor het verzuim.
  • Verzuimt een medewerker frequent wegens ‘griep?’ Ga het gesprek aan en maak iemand bewust van het feit dat er mogelijkheden zijn om de weerstand te verhogen.

We kunnen wel degelijk iets met het virus dat nu over ons land waait en voor veel (kort) verzuim zorgt. We weten dat ieder jaar, rond deze tijd het verzuim hierdoor toeneemt. Zorg dat u als werkgever op tijd bent om hier passende voorzorgsmaatregelen voor te nemen. Maak uw medewerker bewust van het stuk weerbaarheid en kijk wat u hierin kunt betekenen!

De adviseur Arbeid en Gezondheid kan de mogelijkheden bespreken die het beste passen binnen de organisatie.

 

Het Laatste Nieuws