Paradigma - Argo-204

Welkom op dearbodienst.nl

Alles over de fysieke belasting

Soms is het letterlijk duwen en trekken

Iedere medewerker krijgt in verschillende vormen te maken met fysieke belasting. Voor de een is het een zwaar pakket verplaatsen, voor de ander is het heel de dag trapje op trapje af. Bepaalde spieren kunnen dan over- maar ook onderbelast raken. De medewerker voelt deze klachten misschien niet direct en als werkgever is het moeilijk om te zien of een medewerker ergens last van heeft of gaat krijgen. Wat kunt u als werkgever doen om de fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken?

Veel stappen zijn al genomen

Gelukkig zijn er al veel mogelijkheden om de fysieke belasting van medewerkers te verlagen. Denk aan oplossingen als een steekkarretje, werktafels en bureaus op verstelbare hoogtes en hydraulische pompwagens. De meest voor de hand liggende risicofactoren voor lichamelijke klachten zoals fysiek zwaar werk zijn tegenwoordig aardig getackeld. Mogelijke arbeidsgezondheidsrisico’s heeft u in kaart gebracht met het PMO en de veiligheidsrisico’s met de RI&E. Hoe komt het dat er dan toch lichamelijke klachten kunnen ontstaan? Vaak is niet de zwaarte maar ook de herhaling, of juist het ontbreken van afwisseling van bewegingen een belangrijke oorzaak. De vraag is of het gebrek aan belasting in sommige gevallen juist niet averechts werkt. Als bijna al het fysiek zware werk wordt weggenomen, gaat de belastbaarheid mogelijk ook omlaag.

Fysiek werk is geen sport

Hoe houdt u als werkgever uw medewerkers op lange termijn duurzaam inzetbaar, ook met fysiek werk? Voor medewerkers die fysiek werk verrichten, is het juist aan te raden om te blijven sporten. Ook al klinkt dat misschien zwaar. Door te sporten wisselen de medewerkers hun bewegingen beter af en blijft hun belastbaarheid juist op peil. De medewerker moet zich bewust worden van zijn of haar eigen belastbaarheid, en hoe zij hun werk kunnen uitvoeren zonder klachten te krijgen. De medewerkers kunnen daarin zelf aangeven wat eventuele klachten zijn en wat de beste oplossing is. Ga hierover dus met elkaar in gesprek en geef medewerkers de ruimte om hun problemen en oplossingen te delen.

Meer weten?

Wilt u de arbeidsrisico’s in kaart brengen, of juist ondersteuning bij het gesprek met de medewerker? Neem dan contact op met De Arbodienst, onze Adviseurs Arbeid en Gezondheid staan voor u klaar.

Het Laatste Nieuws