Argo Advies t2-32

Welkom op dearbodienst.nl

Aan de slag met het preventieplan

Preventieplan, hoe dan?

Steeds meer werkgevers hebben oog voor preventie. Een heel goed teken, verzuim voorkomen brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Toch verdwijnt dit mooie initiatief in de waan van de dag al snel naar de achtergrond; “Nu geen tijd, maar het staat voor het volgende kwartaal op de agenda”. Geen tijd, of (nog) geen prioriteit? Wanneer een medewerker onverhoopt toch in het verzuim komt, kunt u het niet meer vooruitschuiven. Onze Adviseurs Arbeid en Gezondheid (AAG) merken dat zowel verzuim als preventie worden gezien als werkzaamheden die er bíj komen. Want hoe gaat u dat als leidinggevende erbíj doen als u al genoeg te doen heeft op een dag?

Signaleren en herkennen

Het doel is dat aandacht en oprechte interesse zijn geïntegreerd in de werkdag, zonder dat dit voelt als een extra taak. Want juist die factoren; oprechte interesse en de dialoog met elkaar aangaan, zorgen ervoor dat u preventief kunt handelen. Door te weten wat er speelt in het (privé)leven van de medewerker, kan er gezamenlijk gekeken worden of er (tijdelijk) preventieve aanpassingen nodig zijn. Bijvoorbeeld in de aard van de werkzaamheden en/of -uren.

Door als leidinggevende tijdig te signaleren, kan er preventief worden geschakeld. Uiteraard heeft de medewerker hier zelf ook een verantwoordelijkheid in om aan de bel te trekken als dat nodig is. Juist door laagdrempelig contact met de medewerker te onderhouden en een goede onderlinge relatie te hebben, zullen dergelijke zaken en signalen sneller ter tafel komen.

Vitamine A(andacht)

Vanuit De Arbodienst zijn we ervan overtuigd dat de grootste uitdaging zit in het management van een organisatie. Hoe gaat u met medewerkers om? Hoe ervaren zij de cultuur van de organisatie? In hoeverre zijn medewerkers betrokken en voelen zij zich verbonden, ook in tijden waarin meer vanuit huis wordt gewerkt dan voorheen? Uiteraard worden initiatieven zoals gratis fruit en (korting op) sportabonnementen gewaardeerd, maar als het in de basis niet goed zit, redt u het daar helaas niet mee.

Kortom: door het integreren van vitamine A(andacht) en het oprechte gesprek vanuit goed werkgeverschap kan er al een hoop voorkomen worden. Met wie gaat u binnenkort een kop koffie drinken?

Meer informatie

Toch blijkt in de praktijk ‘gewoon het gesprek aangaan’ makkelijker gezegd dan gedaan. Met onze Adviseurs Arbeid en Gezondheid staan wij zowel leidinggevenden als medewerkers bij om zaken bespreekbaar te maken. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op voor meer informatie. Lees ook eens van onze andere nieuwsartikelen waarin wij handige tips en tricks geven om goed te blijven communiceren met uw medewerkers.

Het Laatste Nieuws