Argo Advies t2-13-1

Welkom op dearbodienst.nl

Thuiswerken als grote voorwaarde om te solliciteren

De corona-periode liet ons inzien dat we snel konden schakelen en efficiënt konden werken vanuit huis. Ondanks alle beperkingen en gevolgen van deze moeilijke tijd hebben we het thuiswerken als iets positiefs ervaren. In de leeftijdscategorie van 26 tot 45 jaar wil ruim de helft hiervan het recht hebben om de helft van de tijd thuis te werken en wordt het zelfs een voorwaarde die zij bij het solliciteren benoemen.

Als Adviseur Arbeid en Gezondheid heb ik, Cynthia Visser, het thuiswerken voor het eerst mogen ervaren. In mijn vorige baan als fysio- manueeltherapeut was hier namelijk geen enkele mogelijkheid toe. Wat zijn de effecten wanneer u thuiswerken toestaat of laat opnemen in een arbeidsovereenkomst?

Verminderde reistijd

Direct starten zonder files en lange reistijden, betekent minder drukte op de weg en CO2 uitstoot. Hierdoor tijd om de kinderen naar school te brengen, wat opvang scheelt. Thuiswerken scheelt de werkgever kilometervergoeding, een win-win situatie!

Minder effectief door het ‘wasje draaien, hondje uitlaten’?

‘Heb je nog wel tijd voor je werk?’ Doordat er geen afleiding is van collega’s (wat ook heel gezellig is), kan je goed doorwerken. Hierdoor bestaat de mogelijkheid er om even de was te doen en de kinderen van school te halen.

Dit zijn de micropauzes die op het werk worden gebruikt om koffie te halen en te overleggen met een collega. Als Adviseur Arbeid en Gezondheid ga ik bijvoorbeeld regelmatig sporten als ik thuis aan het werk ben. Als het nodig is werk ik iets langer door of begin ik wat eerder. Dit draagt bij aan mijn totale geluk en aangezien ik niet heel anders ben dan anderen, zal dit voor velen gelden!

‘Als leidinggevende heb ik geen controle op wat ze thuis doen’

Gelukkig heb ik bovenstaande zin nog maar één keer gehoord toen ik sprak met een leidinggevende. Als u denkt controle te moeten hebben op een thuiswerkende medewerker, waar is het vertrouwen dan? Het vertrouwen geven om een medewerker zijn/ haar tijd zo efficiënt mogelijk in te richten zodat het werk goed kan worden uitgevoerd geeft vertrouwen en draagt bij aan werkgeluk.

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd

Recent was in het nieuws dat het aantal burn- outs fors is toegenomen afgelopen drie jaar en vooral onder jongeren. Thuiswerken werd o.a. benoemd als oorzaak. Medewerkers hebben moeite met het scheiden van werk en privé, zorgen niet voor hun mentale gezondheid en missen hun team. Als advies wordt gegeven dat collega’s elkaar niet continu online zien, maar ook live. Maak hier goede afspraken over:

  • Leg data vast waarop iedereen op kantoor werkt. Elkaar live zien is anders en zeer belangrijk voor het teamgevoel.
  • Wissel online en live meetings met elkaar af.
  • Dagen afspreken dat medewerkers  op kantoor werken, ook handig voor de bezetting van de flexplekken.

Waarom is thuiswerken een voorwaarde geworden?

Wat de voor- en nadelen van thuiswerken ook zijn, het is voor veel mensen een ‘eis’ geworden wanneer ze solliciteren naar een baan en willen het ook graag laten vastleggen in hun contract. Maar waarom is die stap nodig? Wanneer u als werkgever of leidinggevende vertrouwen hebt in uw medewerkers en de verantwoordelijkheid geeft dat hoe zij het werk ook inrichten, het goed is en deadlines worden gehaald, maakt het niet meer uit waar ze werken.

Andersom werkt het ook, wanneer medewerkers kunnen laten zien dat ze de verantwoordelijkheid nemen dat het werk goed en af is en met hybride werken is het werkgeluk hoger en de werk-privé balans beter, wat kan er dan nog voor een bezwaar zijn? Verhoogd werkgeluk zorgt weer voor een hogere betrokkenheid, meer productiviteit en minder verzuim. Persoonlijk leiderschap biedt deze oplossing en zorgt, in combinatie met en gezonde bedrijfscultuur, voor een toekomstbestendige organisatie.

 

Het Laatste Nieuws