Paradigma - Argo-197

Welkom op dearbodienst.nl

Werk en scheiding, wat nu?

Eén op de vier huwelijken eindigt uiteindelijk in een scheiding. Per jaar komt dat neer op 130.000 werkenden in scheiding. Hiervan ervaart 20% burn-out klachten in het eerste jaar van de scheiding, en is er om deze reden 45% meer verzuim. De meeste aanvragen voor een scheiding zijn in januari. Misschien ervaart u dit als werkgever op dit moment ook meer onder uw medewerkers?

De Adviseurs Arbeid en Gezondheid van De Arbodienst hebben ervaring met medewerkers die in scheiding liggen en daardoor meer verzuimen

“Moet ik deze medewerker wel ziek melden, de reden is niet werkgerelateerd en de medewerker zou dit toch moeten kunnen?” Of: “Je hoeft deze medewerker niet te bellen hoor, de medewerker gaat een moeilijke tijd door en heeft tijd nodig om bij te komen. Over twee weken hebben we weer contact en dan gaan we kijken wat we kunnen betekenen voor elkaar”. Deze twee uitersten over hoe dit soort verzuim in te vullen, horen de adviseurs met regelmaat. Waar doet u goed aan als uw medewerker in scheiding ligt en daardoor verzuimt?

Hoe om te gaan met een medewerker in scheiding?

Iedere medewerker in het verzuim heeft een andere aanpak of benadering nodig, dat geldt ook voor uw medewerker die te maken heeft met een scheiding. De effecten van een scheiding zijn intens. Zowel lichamelijk, geestelijk als praktisch gezien, en dat heeft ook zijn impact op het werk. Voor adviseurs worden er veel trainingen aangeboden vanuit de Arbodienst. De training ‘Werk en Scheiding’ van werkenscheiding.nl leert dat u als werkgever er niet alleen voor staat en ook de Adviseurs Arbeid en Gezondheid kunnen hierin adviseren om uw medewerker passende hulp te bieden.

Werk en scheiding

Zo blijkt dat verzuim bij scheiding alleen maar leidt tot meer verzuim en in dit geval (afleiding door) werk dit voorkomt! ‘Werk en scheiding’ hanteert vier overzichtelijke niveaus waar een medewerker zich kan bevinden tijdens het proces van zijn/ haar scheiding.

Werk&scheidingTips passend bij deze vier niveaus

Niveau 1:

Bij niveau 1 voelt de medewerker de impact, maar ervaart (nog) geen zichtbare problemen op het werk. Passende tips voor de werkgever zijn:

  • Houd elkaar op de hoogte;
  • Zorg voor overzicht in het werk en stem output af;
  • Haal ruis uit de werkomgeving;
  • Zet een laagdrempelige, preventieve ondersteuning in.

Niveau 2:

De medewerker heeft zich bij niveau 2 al een paar keer kort ziek gemeld, ervaart focus-problemen en/of dat het werk zich opstapelt. Bijbehorende tips bij dit niveau zijn:

  • Ga regelmatig samen zitten: bespreken – afspreken – vastleggen – aanspreken;
  • Tijdelijk aanpassingen: tijden en/of taken;
  • Zet begeleiding in;
  • Pauzes helpen echt; stuur daar op!

Niveau 3:

Bij niveau 3 kampt de medewerker met oplopende energie- en spanningsklachten. Hij of zij voelt zich steeds minder in staat om het werk goed uit te voeren. Passende tips bij niveau 3 zijn:

  • Maak samen een plan de campagne;
  • Zorg ervoor dat de medewerker blijft werken. Het helpt verzuim voorkomen;
  • Zet een specialistische interventie in.

Niveau 4:

De medewerker heeft zich ziek gemeld met klachten die bij overspannenheid en burn-out horen. Bij dit niveau geven wij de werkgever als tip om:

  • Ruimte voor acceptatie te creëren;
  • De drempel naar de werkvloer zo laag mogelijk proberen te houden;
  • Te werken met persoonlijk plan aan herstel, zelfzorg, stressreductie en veerkracht;
  • Een specialist in te zetten.

De training van ‘Werk en Scheiding’ geeft veel inzicht in de impact van een scheiding en hoe u hiermee om kunt gaan naar de medewerker toe. Als werkgever of HR-adviseur hoeft u dit niet alleen te doen. De Adviseur Arbeid & Gezondheid kan er mede voor zorgen dat uw medewerker duurzaam inzetbaar blijft en u als werkgever de best passende hulp biedt. Om meer inzicht te krijgen in wat een werk en scheiding specialist doet en wat uw rol als werkgever hierin kan zijn, kunt u de (gratis) online sessie bijwonen: 

Powersessie Werk&Scheiding

Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met uw Adviseur Arbeid en Gezondheid voor ondersteuning bij vraagstukken rondom scheiden en werk.

 

Het Laatste Nieuws